Quinoa, byggris, bulgur, hveteris og couscous er gode alternativer  til poteter, pasta og ris. Disse inneholder mer protein og fiber, dessuten gir de ikke så kraftig blodsukker stigning, noe som er svært gunstig i forhold til å forebygge type 2 diabetes.  Jo mer protein og fiber, jo bedre!

De tilberedes som ris, men for å få litt ekstra smak kan en buljongterning brukes  i kokvannet!

Nedenfor er en oversikt som viser protein og fiber innhold i disse flotte variantene som med letthet kan brukes i salater, ved siden av kjøtt-, fiske- og gryteretter, sammenlignet med de mer tradisjonelle tilbehørene.

Per 100 g

Protein (g)

Fiber (g)

Nye alternativer:

 

 

Basmatiris

7.4

2.9

Bokhvete

11.1

5.8

Bulgur

10.8

7.8

Byggris

8

8

Couscous

15

5.8

Hveteris

9

6

Pasta (grov)

14

6

Tradisjonelle valg:

 

 

Pasta (hvit)

11.5

3

Potet (kokt)

1.5

2.1

Ris (langkornet)

7

1.4

 

Ved å bytte ut og bruke noen av disse produktene vil du få større variasjon i kosten din, samt oppleve nye smaksopplevelser!

Her er en oppskrift på en salat, hvor du lett kan variere mellom bulgur, byggris eller quinoa!

Herlig lunsjsalat (2 porsjoner)

1.5 dl quinoa, bulgur eller annen variant kokt i vann med grønnsaksbuljong

2 dl smårettskinke

En stor neve bladpersille, grovhakket

1 ts finhakket sitronskall

½ pakke ruccula

3 ss soltørkede tomater

3 ss sorte oliven

3 ss fetaost

¼ Agurk

1 Paprika

1 ts sitronsaft

2 ts olivenolje

Pepper

 

Quinoa, bulgur, eller det du har valgt kokes som anvist på pakken i vann tilsatt 1 buljongterning, avkjøles etter koking.

I en annen kjele varmes olivenolje, før skinken, persillen og sitronskall has oppi. La surre i 3 minutter, ta kjelen av platen og la det avkjøle seg. Smak til med litt pepper.

Grovhakk soltørkede tomater og oliven, og skjær agurk og paprika i biter.  Bland alt sammen med ruccula og fetaost. Tilsett skinkeblandingen og den avkjølte quinoaen (eller det du har valgt å bruke) og bland godt. Tilsett sitronsaft og olivenolje og server! Vel bekomme!

 

Quinoa, byggris, bulgur, hveteris og couscous er gode alternativer  til poteter, pasta og ris. Disse inneholder mer protein og fiber, dessuten gir de ikke så kraftig blodsukker stigning, noe som er svært gunstig i forhold til å forebygge type 2 diabetes.  Jo mer protein og fiber, jo bedre!

De tilberedes som ris, men for å få litt ekstra smak kan en buljongterning brukes  i kokvannet!

Nedenfor er en oversikt som viser protein og fiber innhold i disse flotte variantene som med letthet kan brukes i salater, ved siden av kjøtt-, fiske- og gryteretter, sammenlignet med de mer tradisjonelle tilbehørene.

Per 100 g

Protein (g)

Fiber (g)

Nye alternativer:

 

 

Basmatiris

7.4

2.9

Bokhvete

11.1

5.8

Bulgur

10.8

7.8

Byggris

8

8

Couscous

15

5.8

Hveteris

9

6

Pasta (grov)

14

6

Tradisjonelle valg:

 

 

Pasta (hvit)

11.5

3

Potet (kokt)

1.5

2.1

Ris (langkornet)

7

1.4

 

Ved å bytte ut og bruke noen av disse produktene vil du få større variasjon i kosten din, samt oppleve nye smaksopplevelser!

Her er en oppskrift på en salat, hvor du lett kan variere mellom bulgur, byggris eller quinoa!

Herlig lunsjsalat (2 porsjoner)

1.5 dl quinoa, bulgur eller annen variant kokt i vann med grønnsaksbuljong

2 dl smårettskinke

En stor neve bladpersille, grovhakket

1 ts finhakket sitronskall

½ pakke ruccula

3 ss soltørkede tomater

3 ss sorte oliven

3 ss fetaost

¼ Agurk

1 Paprika

1 ts sitronsaft

2 ts olivenolje

Pepper

 

Quinoa, bulgur, eller det du har valgt kokes som anvist på pakken i vann tilsatt 1 buljongterning, avkjøles etter koking.

I en annen kjele varmes olivenolje, før skinken, persillen og sitronskall has oppi. La surre i 3 minutter, ta kjelen av platen og la det avkjøle seg. Smak til med litt pepper.

Grovhakk soltørkede tomater og oliven, og skjær agurk og paprika i biter.  Bland alt sammen med ruccula og fetaost. Tilsett skinkeblandingen og den avkjølte quinoaen (eller det du har valgt å bruke) og bland godt. Tilsett sitronsaft og olivenolje og server! Vel bekomme!