Hva er lateral epikondylitt (også kjent som tennisalbue/musearm)?

Tennisalbue eller musearm er en vanlig belastningsskade som typisk forårsaker smerter på utsiden av underarmen. Selvom det kan oppstå i alle aldre, ser man det oftest hos pasienter i 40- og 50- årsalderen. 

Tennisalbue skyldes overbelastning av en gruppe muskler som kalles underarmens ekstensormuskulatur. Hovedoppgaven til denne muskulaturen er å ekstendere håndleddet og fingre, med andre ord bøye håndleddet bakover og strekke ut fingrene. Muskulaturen festes på den øvre og ytre delen av underarmen rundt et ben som kalles den laterale epikondylen. Tennisalbue skyldes ofte repetivt eller monoton belastning av ekstensormuskulaturen som forårsaker et drag på senefestet på utsiden av underarmen. Dette fører til betennelse og degenerasjon av senefestet. Dette kan gi smerter og funksjonsnedsettelse. 

Tennisalbue kan gi både konstante eller intermitterende smerter, men opptrer som oftest som en verkende smerte rundt den ytre delen av underarmen etter forverrende aktivitet. Typisk forverrende aktiviteter kan for eksempel være å hente melkekartongen ned fra øverste hylle i kjølesapet, åpne et syltetøyglass, spille tennis (backhand), eller bruke datamus, derav navnet musearm. Ofte kjennes albueleddet stivt ut om morgenen, men avtar utover dagen. 

Tennisalbue kan blant annet behandles med treningsøvelser, dypvevsmassasje, tverrfriksjoner, nålebehandling, trykkbølgebehandling og leddmobilisering. 
Fysioterapeuten/Manuellterapeuten vil finne den behandlingen som passer deg best.

 

Hva er medial epikondylitt (også kjent som golfalbue)?

Golfalbue eren relativt vanlig belastningsskade som typisk forårsaker smerter på innsiden av underarmen. Selvom det kalles golfalbue er skaden sett hyppigere hos ikke-golfere enn hos golfere og spesielt hos personer som driver med aktiviteter som involverer repetitiv håndleddsfleksjon mot motstand eller som krever god gripestyrke eller repetitiv griping.

Golfalbue skyldes overbelastning av en gruppe muskler som kalles underarmens fleksormuskulatur. Denne muskulaturen er ansvarlig for å flektere håndleddet og fingrene, med andre ord bøye håndleddet og fingrene. Muskulaturen festes på den øvre og indre delen av underarmen rundt et ben som kalles den mediale epikondylen. Golfalbue skyldes ofte repetetivt eller monoton belastning av fleksormuskulaturen som forårsaker et drag på senefestet på innsiden av underarmen. Dette føre til en betennelse og degenerasjon av senefestet. Dette kan gi smerter og funksjonsnedsettelse. 

Golfalbue kan gi både konstante eller intermitterende smerter, men opptrer som oftest som en verkende smerte rundt den indre øvre delen av underarmen etter forrverende aktivitet (i området rundt den mediale kondylen). Typisk forverrende aktiviteter kan for eksempel være å spille golf, snekre, male strikke, jobbe på data, stå på vannski eller spille squash. Dagligdagse aktiviteter som å bære handleposer, håndhilse eller åpne et syltetøyglass kan være smrtefullt. Ofte kjennes albueleddet stivt ut om morgenen, men avtar utover dagen. 

Golfalbue kan blant annet behandles med treningsøveler, dypvevsmassasje, tverrfriksjoner, nålebehandling, trykkbølgebehandling og leddmobilisering.
Fysioterapeuten/Manuellterapeuten vil finne den behandlingen som passer deg best.