Løpeskader i legg og fot

Løpeskader, legg/fot

Akillesskader:
Akilles er kroppens sterkeste og tykkeste sene, og er viktig i omtrent all idrettsaktivitet. Derfor er det og en sårbar sene som mange kan få problem med. En kan få både avrivning av akilles (ruptur), og tendinose (slitasjeforandring) i akilles som på «folkemunne blir kalt akillesbetennelse». Medan ruptur som regel skjer akutt er en tendinose en gradvis nedbryting av senevevet.  Ved en ruptur vil du få akutte smerter og av og til høre et smell. Noe som også medfører vansker med å gå på tå.

Ved en tendinose vil du kjenne gradvis økende smerter i akilles etter for eksempel løping eller en lang gåtur. Smertene vil ofte være verst i oppstarten av aktiviteten og bli betre i løpet av aktiviteten. Med økte smerter igjen etter endt aktivitet. Et vanlig symptom ved akillestendinose er morgenstivhet. Ved akillessmerter er det lurt å unngå aktivitet som gir smerter underveis eller etterpå og å oppsøke behandler dersom smertene ikke blir borte i løpet av et par dager. Om en går lenge med smerter vil det ofte føre til at det tar lenger tid før en kan starte med normal aktivitet/trening igjen. Ved akillesmerter er det viktig å finne alternative aktiviteter som er smertefrie, som for eksempel som for eksempel sykling, svømming eller roing om det er smertefritt.

Dersom du har smerter i akilles, enten akutt eller har hatt vondt lenge kan ta du kontakt med oss på Ullevål og Tåsen fysioterapi og trening. Våre manuellterapeuter og fysioterapeuter har gode kunnskaper og erfaringer på akillesskader. Flere av oss er i tillegg aktive innen kondisjonsidrett og har god erfaring med spesielt løping og akillesplager. Hos oss er det og flere som har utdanning i ultralyddiagnostikk. Med ultralyd kan vi se omfanget av skaden, og progresjonen av skaden gjennom behandlingen. Vi kan og bruke ultralyd sammen med trykkbølgebehandling, eller ved nåling av akilles. Behandling vil være individuell og inneholde råd/veiledning, øvelser, og behandling av nåler eller trykkbølge.

Hælsmerter:
Hælen er et av områdene i kroppen som får mest belastning når vi går, løper eller hopper. Derfor er strukturer rundt hælen utsatt for belastning og kan lett bli overbelastet. Det kan være vanskelig å skille kva struktur smertene kommer fra, men ved å legge merke til kjennetegn på skade i de ulike strukturene kan det være litt lettere. Smerter som kommer fra plantarfascien (senen under foten) vil ofte gi smerter midt under foten om morgenen, eks. når man står ut av sengen eller de første skrittene ut av sengen. Smertene blir ofte mindre utover dagen, men ofte verre om kvelden etter mye gåing/løping. Senen under foten kjennes ofte hard. Skaden er en tendinose, og blir på fagspråket kaldt plantarfascitt. Mange har i denne forbindelse sikkert hørt om hælspore, men det er betegnelsen på kalkfunn i senen på MR.

Dersom smertene er lokalisert på baksiden av hælen kan problemet skyldes akillesfeste på calcaneus (hælbeinet). Senen er ved feste utsatt for blant trykk fra blant annet sko som kan gi skade på selve akillessenen eller på slimposen (bursaen). Langvarig trykk mot hælbeinet kan og skape utvekst på hælbenet som blant anna Haglunds hæl. Ved denne lidelsen vil du ofte kjenne en kul ofte lateralt for akillesfeste, og det vil ofte være smerter i dette området spesielt ved bruk av sko med trang hælkappe.

På grunn av at vi hele tiden belaster hælen når vi går er det viktig å raskt oppsøke hjelp for å få undersøkt skaden. Ved Ullevål og Tåsen fysioterapi og trening får du en god og grundig undersøkelse av hælen, hvor vi setter en diagnose på hælsmertene. Ved behov kan vi bruke ultralyd i diagnostikken for å se bedring av skaden etter behandling.  Aktuell behandling for hælsmerter kan være råd om sko, såler, treningsveiledning, råd om øvelser, trykkbølgebehandling eller injeksjonsbehandling. Vi tilbyr også såletilpassing som kan være aktuelt ved hælsmerter. Behandling og tiltak vil ikke nødvendigvis være de samme for alle med samme skade, men tilpasses den enkelte ut i fra undersøkelsen.

For hjelp med din plager/skader, bestill time hos en av våre behandlere.