Fallforebygging
Hva sier de nye retningslinjene om fallforebygging og hva kan du gjøre selv?

Vi setter nå Fallforebygging på agendaen for å bidra til økt oppmerksomhet på hva som må gjøres for å forebygge fall. I 2024 fikk vi nye nasjonale faglige råd for fallforebygging og 29. april 2025 får vi en ny merkedag, nemlig Fallforebyggingens dag. Så i forbindelse med dette, ser vi det som vår plikt til å formidle mer om dette budskapet.
Fall er den hyppigste ulykkestypen blant eldre og hvert år rammes 9000 voksne av hoftebrudd, i følge Helsedirektoratet. "Skade som følge av fall kan variere fra små blåmerker til alvorlige brudd, og i ytterste konsekvens dødsfall. Derfor er det et stort behov for å forebygge fallskader", sier helsedirektør Bjørn Guldvog.
Ofte er det også slik at fall ikke bare påvirker den fysiske funksjonsevnen, men mange får engstelse og frykt for nye fall og påvirkes dermed psykisk og i noen tilfeller sosialt. Dette går for mange utover livskvaliteten.
Vårt ansvar som fysioterapiklinikk
Som fysioterapiklinikk har vi plikt til å holde oss oppdatert og utarbeide rutiner for fallforebygging. Vi skal bidra til å identifisere, henvise til videre utredning ved behov og bidra med fallforebyggende tiltak.
De faglige rådene som vi skal følge opp er:
- Ut i fra de nye nasjonale rådene har vi som helsepersonell rett til å spørre personer over 65 år om fall minst en gang i året (basert på individuell vurdering).
- Dersom personer over 65 år som er i kontakt med oss bekrefter fall, bør det gjennomføres en vurdering av risiko for fremtidige fall dersom dette ikke er gjort.
- Personer over 65 år med høy risiko for å falle bør henvises til multifaktoriell utredning.
- Personer over 65 år bør få råd om styrke og balansetrening og helsefremmende råd som kan forebygge fall.
- Personer over 65 år med høy risiko for fall bør få individuelt tilpassede tiltak.
Her kan du lese de fullstendige faglige rådene.
Hva kan du gjøre?
Du kan ta ansvar for din egen helse gjennom å trene regelmessig, oppsøke hjelp dersom du ikke klarer dette alene og/eller trenger kartlegging og motivasjon for å gjennomføre.
Trening bør bli en del av de ukentlige rutinene dine. Styrke og balansetrening er ferskvare og derfor er det lurt og lage seg vaner som varer. Det er aldri for sent å starte! Og det er lurt å starte i det små og få veiledning dersom du er utrent. Spesielt dersom du har passert 65 år, så er det svært viktig å starte med styrke og balansetrening som en del av treningen.
Helse Norges anbefalinger for fysisk aktivitet er et godt og smart utgangspunkt for hva du bør ha som mål å få til. De har egne anbefalinger for fysisk aktivitet som tilsvarer kun 20-40 minutters fysisk aktivitet hver dag. Når det gjelder styrke og balanseøvelser, så er det også helt konkrete anbefalinger: "Som en del av den anbefalte mengden med aktivitet, anbefales voksne å gjøre øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper minst to dager i uken. Eldre bør gjøre balanse- og styrketrening minst 2–3 ganger per uke for å opprettholde fysisk funksjon og forebygge fall."
Du kan også ta ansvar for å spise et sunt og variert kosthold, redusere inntak av alkohol og undersøke dine verdier på kalsium og D-vitaminer ved å ta regelmessige blodprøver. Sistnevnte er spesielt viktig for kvinner i overgangsalder, men det er også viktig alle over 40 år å ha et bevisst forhold til sine verdier for en best mulig fungerende skjelett. Kosthold som inkluderer nok kalsium og D-vitamin (er viktig for opptaket av kalsium) er viktig for å forebygge benskjørhet som gir større risiko for brudd. I noen tilfeller er det behov for ekstra tilskudd av disse vitaminene dersom blodprøvene viser at du har for lave verdier.
Dersom du allerede har fått dårlig balanse og er redd for å fall, så er det viktig å legge hjemmet ditt til rette for en sikrere hverdag, samt komme i gang med trening dersom du ikke prioriterer det eller tror at det er noe for deg.
Tips for å unngå fall
Helt konkrete råd for å forbygge fall er:
- Regelmessig styrke og balansetrening
- Sjekke synet og korrigere nedsatt syn
- Et sunt og variert kosthold
- Forsiktig med alkohol
- Bruke gode sko
- Bruke brodder på vinteren
- Vurdere medisinbruk i samråd med lege hvis du føler deg ustø
- Sklisikre tiltak dersom det er behov for det
- Sørge for god belysning hjemmet
- Ha telefon i nærheten i tilfelle uhell, eventuelt vurdere om du skal ha alarm.
Vi bidrar gjerne til at du skal få en bedre hverdag. Ikke nøl med å ta kontakt dersom du ønsker hjelp til kartlegging, ønsker å komme i gang med trening med en gruppe eller et individuelt tilpasset opplegg for deg. Tips gjerne en venn om dette.
Tips til øvelser du kan gjøre fra Helsenorge
Kilder:
Helsedirektoratet (2024). Nye råd skal forebygge fall blant eldre [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 18. januar 2024, lest 25. april 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/nye-rad-skal-forebygge-fall-blant-eldre.
https://www.helsenorge.no/trening-og-fysisk-aktivitet/fallforebygging-trening-for-eldre
https://www.helsenorge.no/trening-og-fysisk-aktivitet/rad-om-fysisk-aktivitet/
https://www.helsenorge.no/sykdom/muskel-og-skjelett/benskjorhet-osteoporose
https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/beinskjorhet-osteoporose/fall-forebygging/unnga-fall
https://www.helsenorge.no/sykdom/muskel-og-skjelett/benskjorhet-osteoporose